Spierpijn en Bootcamp

Spierpijn en Bootcamp! Zijn vrienden of vijanden?

Wat is Spierpijn?

Spierpijn is pijn in je spieren. Je spieren laten je lichaam bewegen zoals jij dat wilt. Dit doen ze doordat ze (je spieren) afwisselen van samenspannen en ontspannen. Het aanspannen van je spieren noemen ze ook wel “contractie”

Twee soorten spierpijn

De eerste soort is een branderige pijn die ontstaat tijdens of direct na de workout. De bootcamp is een intensieve manier van sporten en kan een opstapeling van melkzuur veroorzaken. Deze afvalstoffen (melkzuur dus…) irriteren de uiteinden van de zenuwen, dit veroorzaakt de pijn. Normaal breekt je lever de afvalstoffen wel af. Zijn er meer afvalstoffen dan je lever kan afbreken, dan hoopt het zich op in je spieren. Dit voel je als een verkramping in je spieren.

De tweede soort is een spierpijn die pas later ontstaat. Deze spierpijn komt pas na zo’n 2 a 3 dagen, na de workout. Eigenlijk is dit een goede vorm van spierpijn. Tijdens de bootcamp, door de zware contractie (spiersamentrekkingen) zijn er in de spieren allemaal kleine scheurtjes ontstaan. Het lichaam gaat deze scheurtje herstellen en maken de spieren sterker door extra spiervezels aan te maken. Dit noemen ze “supercompensatie”. Je lichaam herstelt je spieren boven het oorspronkelijk niveau.

Oorzaak van spierpijn

De eerste spierpijn voel je dus doordat het melkzuur zich ophoopt in je spieren. Dit irriteert de zenuwuiteinden. De tweede spierpijn ontstaat dus later en komt doordat je allemaal kleine beschadigingen aan je spieren hebt opgelopen. Let op! Dit is niet erg, maar dit is juist treinen en sterker worden.

Spierpijn herken je echt wel

Spierpijn geeft een zeurende pijn in de spieren die het zwaarst geraakt zijn tijdens de workout. Je spieren voelen stijf en minder sterk. Wanneer je er in knijpt neemt de pijn toe.

Spierpijn, wat moet ik doen?

Denk erom dat je na de Bootcamp workout gaat stretchen. Heb je toch last van spierpijn gekregen? Je lichaam moet de afvalstoffen in je lichaam zelf afbreken. Wanneer de bloedsomloop in je lichaam de dagen na de workout opgang komt, zal het herstel sneller zijn. Dus blijven bewegen is juist goed. Stil zitten vertraagd zeker je herstel. Daarnaast is goed drinken (geen alcohol) en eiwitrijk eten zeker aan te raden. Warm douchen, naar de sauna en masseren kan goed helpen. Je spieren goed laat rusten is belangrijk voor het herstel. Ga je te snel weer zwaar belasten dan zal het je spieren alleen maar verder afbreken. Bij twijfel altijd even overleggen met je instructeur!

Heb je toch nog een vraag over spierpijn?